SEA: Adverteren binnen de zoekresultaten van Google

Zoek je een betrouwbare partner om het beheer van je Google campagnes aan uit te besteden? Digital Rebelz beschikt over ervaren, gecertificeerde marketeers die dagelijks tientallen SEA campagnes beheren voor tal van klanten.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact op voor een vrijblijvend advies en kennismaking. Wij informeren je graag over de mogelijkheden en onze voordelige tarieven die al starten vanaf € 39,- per uur.

Hoe werkt het adverteren in Google?

SEA staat voor Search Engine Advertising en richt zich op het adverteren binnen zoekmachines. ’s Werelds grootste en meest bekende zoekmachine is die van Google maar ook binnen de zoekmachine van bijvoorbeeld Bing (Microsoft) kan worden geadverteerd.

Wanneer je een zoekopdracht intoetst dan zul je op de zogenaamde SERP (Search Engine Result Page) zien dat er boven de “organische resultaten” advertenties verschijnen.

Ook jij kunt met jouw bedrijf adverteren binnen deze zoekresultaten maar het inrichten en beheren van een goede Google Search campagne vergt kennis en kunde van een specialist.

Hoe start ik met adverteren in Google?

Om binnen Google te kunnen adverteren heb je allereerst een Google Ads account nodig. Dit is de omgeving waarbinnen je jouw advertenties kunt beheren en publiceren.

Het adverteren binnen Google werkt op basis van een veiling waarbij je zelf kunt bepalen bij welke zoektermen je graag wil dat jouw advertentie verschijnt. Vervolgens breng je een bod uit waarmee je aangeeft hoeveel je bereid bent te betalen voor 1 klik op je advertentie.

Laten we als voorbeeld de zoekterm “Online Marketing” nemen.

Binnen mijn Google Ads Account geef ik aan dat ik bereid ben om € 1,- te betalen voor iedere klik die mijn advertentie genereert zodra deze wordt vertoond onder de zoekopdracht “Online Marketing”.

Stel nu dat een concurrent aangeeft bereid te zijn € 1,25 te betalen, dan zal zijn advertentie boven die van mij staan en zo meer kliks genereren. Zijn er meerdere concurrenten die een hoger bod uitbrengen dan dat van mij dan is de kans groot dat mijn advertentie helemaal niet zichtbaar zal zijn.

Het is dus van belang om het bod van je concurrent goed in de gaten te houden want voor je het weet mis je waardevolle kliks en dus klanten.

De kwaliteitsscore van je Google Campagne

Maar er is meer. Het bedrag dat jij bereid bent te bieden is namelijk niet het enige wat bepaalt óf en op welke positie jouw advertentie wordt vertoond. Ook de kwaliteit van jouw advertentie speelt een een belangrijke rol.

Stel: Mijn concurrent biedt € 1,25 per klik en ik heb € 1,- geboden.

Na verloop van tijd blijkt echter dat op mijn advertentie 2x zo vaak wordt doorgeklikt. Je raadt het al: Ondanks mijn lagere bod, geeft Google mijn advertentie tóch voorrang. Bij hetzelfde aantal vertoningen genereert mijn advertentie namelijk meer kliks wat niet alleen  betekent dat het Google meer inkomsten oplevert maar ook een indicatie is dat mijn advertentie beter aansluit bij het zoekgedrag van de klant.

Naast je biedingen en de activiteit van je concurrenten, is het dus zaak om ook de kwaliteit van je advertentie(s) continue te monitoren en bij te sturen.

Hierbij speelt ook de uiteindelijke pagina waarop iemand na de klik terechtkomt, de landingspagina, een belangrijke rol. Je advertentie kan namelijk nog zo goed zijn, wanneer de landingspagina niet aan de verwachtingen van de klant coldoet, zal deze snel weer wegklikken en ook dat heeft invloed op de kwaliteitsscore en dus het succes van je Google Search campagne.

Zoekwoordenonderzoek

Voor je start met het adverteren binnen Google is het van belang een gedegen zoekwoordenonderzoek uit te (laten) voeren. Hierbij wordt gekeken hoe vaak er naar bepaalde termen wordt gezocht en wat de te verwachten klikprijzen en dus advertentiekosten zullen zijn.

Op basis van deze prognose kun je  vervolgens berekenen welke zoektermen er wél en welke er niet rendabel zullen zijn.

Stel bijvoorbeeld dat het minimale bod voor een bepaald zoekwoord € 2,50 per klik bedraagt en je verwacht dat 5% van de mensen die doorklikt ook daadwerkelijk tot aankoop overgaat, dan betaal je per gerealiseerde aankoop dus 20 * € 2,50 = € 50,-.

Of dit rendabel is hangt af van de marge die je maakt op de verkoop van jouw product of dienst. Het is dus de kunst om zoektermen te vinden die passen bij jouw businessmodel. Houd er ook rekening mee dat de klikprijzen soms sterk kunnen variëren. Zo zul je in de zomer gemiddeld een stuk meer betalen voor advertenties rond de zoekterm “Airconditioning” dan in de winter.

Een goede SEA specialist zal dergelijke invloeden dan ook altijd monitoren en de campagnestrategie en/of biedingen hier (tijdig) op aanpassen.

Campagnes en Advertentiegroepen

Binnen je Google Ads account kun je meerdere campagnes aanmaken en elke campagne kan meerdere advertentie-groepen bevatten. Dit leg ik graag uit aan de hand van een voorbeeld:

Stel dat ik heb een webshop in tuingereedschap, dan zal de campagne voor “grasmaaiers” andere zoektermen en biedingen bevatten dan de campagne voor “kruiwagens”. Het is daarom handig dat Google de mogelijkheid biedt om meerdere (oneindig veel zelfs) campagnes aan te maken.

Maar daar stopt het niet want ook binnen één campagne kun je nog variëren. Stel namelijk dat ik de productgroep “grasmaaiers” wil onderverdelen in de categorieën “elektrische maaiers” en “handmaaiers”, dan doe ik dat door elke categorie afzonderlijk onder te brengen in een zogenaamde “advertentiegroep”.

Binnen iedere advertentiegroep kan ik vervolgens verschillende zoektermen (met bijbehorende biedingen) en advertenties toevoegen die verwijzen naar een relevante pagina op mijn website.

Advertenties en Advertentieteksten

Zodra je de juiste zoektermen hebt gevonden en hebt onderverdeeld in campagnes en advertentiegroepen, kun je jouw advertenties aan gaan maken en Google zou Google niet zijn als ze ook hier verschillende variaties in zouden hebben.

Zo zijn er de standaard “Tekstadvertenties” maar ook “Dynamische Zoekadvertenties” en “Alleen Bellen” advertenties.

Ieder type advertentie heeft zo zijn specifieke kenmerken en het is dan ook raadzaam om meerdere type advertenties aan te maken. Het algoritme van Google zal vervolgens op basis van de prestaties zelf bepalen welke advertenties het meest vertoond worden.

Zo heb j bij tekstadvertenties zelf de volledige controle over de tekst die er in je advertenties staat terwijl Google bij Dynamische Advertenties zelf, op basis van de gegevens op jouw website, advertentie-teksten zal genereren. Tenslotte zijn er de “Alleen Bellen” advertenties van waaruit direct gebeld kan worden. Deze worden dan ook alleen op mobiele devices getoond.

Maar hoe weet je welke advertentie-tekst jouw doelgroep het best aanspreek? Ook daar heeft Google iets op verzonnen want ook naast het feit dat je simpelweg meerdere advertenties aan kunt maken, kun j ook binnen 1 advertentie meerdere teksten ingeven. Google zal deze teksten vervolgens gaan combineren en zo testen welke combinatie van teksten het best werkt voor jouw campagne.

Conversies meten in Google Ads

Zodra je ook je advertenties hebt aangemaakt, kan je campagne in principe van start.

Zorg echter dat je NOOIT een campagne start zonder dat je ook kunt meten wat het resultaat van je campagne is.

Om dit te kunnen meten dien je te zorgen dat conversies die op je website plaatsvinden gemeten worden én dat deze metingen gekoppeld worden aan je campagne zodat je kunt zien welke zoektermen en advertenties er wél en welke er niet tot conversie leiden.

Dit is essentiële informatie om je campagne bij te kunnen sturen dus zorg dat je vooraf al je metingen in orde hebt want meten = weten.

Zorg daarnaast ook dat je onderscheid maakt tussen de verschillende conversies. Zo zal de waarde is van een online aankoop een hogere waarde vertegenwoordigen dan een online aanmelding voor je nieuwsbrief. Toch kunnen beide als “conversie” worden gezien en dus is het zaak om onderscheid te maken tussen harde (directe sales) en zachte conversies (leads inschrijvingen downloads, telefoontjes, mailtjes) etc.

Budgetten en biedstrategieën

Google beschikt over een algoritme dat zo slim is dat het naar verloop van tijd  weet welke zoekopdrachten van welke personen de meeste kans hebben om tot een conversie te leiden én welke advertentie hier het beste bij past.

Deze gegevens kunnen jou helpen het maximale uit jouw campagne te halen.

Zo kun je bij Google aangeven wat 1 conversie maximaal mag kosten waarna Google er op aan zal sturen om voor dát bedrag, één conversie te realiseren.

dit betekent echter niet dat je Google helemaal vrij kunt laten want het algoritme heeft tijd nodig om te “leren” wat de effecten van jouw campagne zijn én er zullen er altijd invloeden van buitenaf zijn die zorgen dat het algoritme het niet bij het juiste eind heeft. Denk hierbij aan de invloed van campagnes van concurrenten, het plotseling toenemen of afnemen van zoekvolumes etc.

Daarnaast speelt ook het budget voor jouw campagne een grote rol. Stel je geeft bij Google aan dat 1 conversie € 20,- mag kosten maar je hebt een budget van “slechts” € 10,- per dag. Dan zal het voor Google lastig zijn om voldoende data te verzamelen om het algoritme te trainen.

Zelf doen vs Google Ads uitbesteden

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er tal van factoren die je zult moeten monitoren om jouw Google Ads campagne tot een succes te maken.

Toch zien we maar al te vaak dat klanten eerst zelf een campagne inrichten om na het maken van onnodig veel kosten toch te concluderen dat ze het beter uit handen hadden kunnen geven.

Een goede online marketeer verdient zichzelf na verloop van tijd dan ook terug en zorgt dat jij je kunt focussen op hetgeen waar je goed in bent: Het runnen van jouw bedrijf.

Wil je jouw SEA campagnes ook uit handen geven en ben je benieuwd wat wij hierin kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met Digital Rebelz. Wij adviseren je graag.