Adverteren in Google Shopping

Google Shopping is één van de meest krachtige kanalen om de producten uit je webshop onder de aandacht te brengen.

Het inrichten van een Google Shopping vergt echter behoorlijk wat technische kennis zoals het koppelen van de productfeed van je webshop aan het Google Merchant Center.

De marketeers van Digital Rebelz hebben ruime ervaring in het inrichten, beheren en optimaliseren van van Google Shopping campagnes.  Wij informeren je dan ook graag over de mogelijkheden en onze voordelige tarieven.

Hoe werkt het adverteren in Google Shopping?

Wanneer je in de zoekmachine van Google op zoek gaat naar een bepaad product, zul je nog boven de advertenties op de pagina met zoekresultaten, resultaten zien die Google toont vanuit Google Shopping.

Je kunt deze resultaten herkenen aan het feit dat er, in tegenstelling tot de overige resultaten op de pagina, kleine afbeeldingen en prijzen bij de zoekresultaten worden getoond.

Deze resultaten worden getoond aan de hand van zogenaamde “productfeeds” die gekoppeld zijn aan de Google Shopping campagnes van verschillende adverteerders.

Dit maakt Google tot de grootste vergelijkingssite voor miljoenen producten van de meest uiteenlopende webshops.

Hoe start ik met adverteren binnen Google Shopping?

Om je producten zichtbaar te maken binnen Google Shopping, dien je allereerst te beschikken over een productfeed. Dit is een bestand waar de kenmerken, prijzen en voorraad van de producten die op je website staan real-time in worden vermeld.

Voor de meeste e-commerce platformen zoals bijvoorbeeld WooCommerce, Shopify en Magento, geldt dat deze standaard de mogelijkheden bieden om een productfeed te genereren. Mocht je echter gebruik maken van een platform waarbij deze optie niet beschikbaar is, dan is het ook mogelijk om gebruik te maken van een productfeed die je handmatig bijhoudt in bijvoorbeeld Excel of een Google Spreadsheets bestand.

Google Merchant Center

Naast een productfeed dien je te beschikken over een account binnen het Google Merchant Center. Dit is een omgeving voor weshops waarbinnen je o.a. aangeeft wat per land de verzendkosten en BTW tarieven zijn. 

Daarnaast is het tevens de omgeving waar je de koppeling maakt tussen jouw productfeed en de omgeving van Google. Google checkt vervolgens op regelmatige basis of alle producten op de juiste manier vermeld worden in je feed. Mochten er dan ook producten zijn die om de een of andere reden niet door Google getoond kunnen orden, dan vind je binnen het Merchant Center een overzicht van afgekeurde producten en de reden van afkeur.

Koppeling met Google Ads

De uiteindelijke Google Shopping campagne wordt aangemaakt en beheerd binnen je Google Ads account, dezelfde omgeving waar je je Google Search, Display en Video campagnes kunt beheren.

Door je Google Ads account te koppelen aan het Merchant Center, worden de door Google goedgekeurde producten uit je webshop automatisch beschikbaar voor het creëeren van Google Shopping campagnes.

Hierbij kun je zelf aangeven wat je advertentie-budget is en kun je (tot op productniveau) bepalen wat je biedingen per klik en advertentie-strategie is.

Daarnaast kun je gebruik maken van verschillende filters en zo campagnes genereren op basis van merk, uitvoering, type, productnaam etc.

Wil je jouw Google Shopping campagnes uit handen geven en ben je benieuwd wat wij hierin kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met Digital Rebelz. Wij adviseren je graag.